>Agenda ouder en kind:

>Therapie

"Het maakt je samen sterker".

Gezinsbegeleiding

In een gezin heeft elk gezinslid, maar ook het systeem als geheel een eigen dynamiek. Het kan zijn dat de algehele dynamiek verstoord is of een of meer personen het geheel uit balans trekken. Als het niet lekker gaat met een gezinslid, beweegt namelijk iedereen mee. Soms is het noodzakelijk dat een lid in therapie gaat, vaak is er echter meer nodig. Door dat meerdere mensen aan zichzelf werken, de gezamenlijke systematiek duidelijk wordt en je samenwerkt, gaat de groei sneller.


Wat is psychomotore gezinstherapie?

Met (een deel van) het gezin kom je samen in de zaal en wordt door samen in de ruimte te bewegen patronen en onderlinge krachten meteen zichtbaar. Door dat ieder, jong en oud(er) het aan den lijve kan ervaren, hoeft er minder over gesproken te worden, maar kun je meer praten vanuit ieders directe ervaring. Doordat er gewerkt wordt vanuit de actualiteit, verkrijg je snel inzicht over waarom iets wel of niet werkt en kun je direct nieuw gedrag oefenen in een veilige setting. Hierdoor wordt het makkelijker het geleerde in het dagelijkse leven te integreren.

 

In de therapie wordt er bewogen, gelachen, soms gehuild of de vuisten gebald, gespeeld, patronen herkend, samengewerkt, grenzen aan gegeven en gezorgd. Alles binnen een veilige omgeving en met als doel om inzicht te verkrijgen in hoe het nu is en kennis te vergaren om meer in balans te komen.


Wat mag u van de therapeut verwachten?

Allereerst vind er een gesprek plaats met de (betreffende) gezinsleden. Samen kijken we wat er nodig is. Het kan zijn dat een gesprek hierin genoeg is. Het kan ook zijn dat we samen een keer de zaal in gaan om meer duidelijkheid te verkrijgen over de belangrijkste hulpvraag. Vanuit hier wordt bepaald wat de belangrijkste focus wordt voor de therapie en een plan gemaakt met daarin de duur en hoe vaak het totale gezin of bepaalde gezinsleden begeleiding krijgen. 

Ervaringen van volwassenen en kinderen

"Hij heeft veel geleerd en is zich meer bewust geworden van de dingen om hem heen. Met een rustige benadering van mijn kant, gaat het ook veel beter met luisteren. Hij voetbalt nog steeds (op jou advies) en heeft veel vriendjes. Hij is helemaal in zijn element. Dank je wel voor jou hulp."

Wietske, moeder van Rob (8 jaar)

De kosten voor therapie zijn gelijk aan het uurtarief van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Voor actuele kosten zie de kostentabel (rechts boven aan de pagina). Bent u aanvullend verzekerd, dan kunt u mogelijk een deel vergoed krijgen vanuit uw zorgverzekering.
Mocht uw kind een beschikkking hebben voor therapie vanuit het CJG, dan wordt het betaald volgens de regels van de Jeugdwet.

>Actueel: